SVE (català)

SVE, o Servei Voluntariat Europeu, és un projecte dins de la Comissió Europea que vol donar als joves d’Europa una oportunitat d’atravir-se a deixar els seus països i fer alguna cosa important. Aquí teniu la descripció a la pagina web de la Comissió Europea (només està escrita en  anglès):

The Youth in Action programme offers young Europeans the chance to make a real difference to the world – and to their own lives – through the European Voluntary Service.
The European Voluntary Service (EVS) provides young Europeans with the unique chance to express their personal commitment through unpaid and full-time voluntary activities in a foreign country within or outside the EU. In this way, it seeks to develop solidarity, mutual understanding and tolerance among young people, thus contributing to reinforcing social cohesion in the European Union and to promoting young people's active citizenship.


Bàsicament, el SVE és la teva oportunitat de fer alguna cosa diferent, de guanyar una experiència a un altre país i també d’aprendre moltes coses, per exemple una llengüa nova. A més a més, pots ajudar a la comunitat on estàs vivint i també traballar a un projecte que t’interessi. Ho recomano a tots els joves que estiguin interessats a tenir una experiència a altre país, és una experiència molt bona, la veritat!


Com?

Vols ser un voluntari europeu, això vol dir que has de deixar el teu país per a ser voluntari a un projecte, un mínim de dos mesos i un máxim de dotze. Llavors, t’estaràs preguntant: com puc fer-ho? No et  preocupis, això és exactament el què t’explicaré:

Pas 1: Trobar  una organització d’enviament. Per poder ser un voluntari europeu, la primera cosa que has de fer és trobar una organització d’enviament. Pots trobar  una organització a la teva zona, per exemple per als joves de la comarca de l’Alt Urgell, podeu anar a l’Oficina Jove, on us poden ajudar. Si no, has de buscar un altre lloc, més a prop de la teva ciutat.

Pas 2: Trobar  un projecte a la pàgina de web.  Quan ja tens una organització d’enviament, el següent pas és trobar un projecte que  t’interessi. Pots trobar tots els projectes a la  pagina de web, evsdatabase, on  estàn llistats. Pots buscar per país o per la ciutat on vols realitzar un projecte o pots buscar per tema. Per exemple, si vols fer un projecte a Dinamarca, pots buscar a tots els projectes que hi ha a Dinamarca. Si algún et sembla interessant, pots fer clic i veuràs la descripció, per tenir més informació sobre el projecte i també els detalls per contactar amb l’entitat. Quan has trobat un projecte al qual vols treballar, has de fer el següent pas

Pas 3: Sol·licitar-ho amb el teu CV i carta de motivació. Per a que puguis anar a un projecte, hauràs de ser elegit entre tots els projectes que hagis enviat candidatura, i per a ser elegit has de enviar el teu CV i una carta de motivació. El més important és la teva carta de motivació, on has de  mostrar a l’entitat del projecte qui ets tu i per què series útil. Pot ser una mica difícil escriure-ho (també has de canviar-ho per cada projecte no pots usar la mateixa carta per tots), llavors és millor que, abans de enviar el teu CV i carta de motivació, enviïs un petit correu electrònic on preguntis si el projecte està acceptant voluntaris o no. Si t’han dit sí, llavors els hi envies la carta i el CV. Has d’estar preparat per sol·licitar en molts projectes, ja que el procés pot ser molt llarg, és difícil aconseguir que el projecte que t’interessa t’accepti


Pas 4: Esperar que el projecte sigui acceptat per la Comissió Europea. Quan t’han acceptat a un projecte bàsicament tu has fet tot el què podies fer. Ara has d’esperar que la Comissió Europea accepti el projecte o no. A aquest pas l’entitat d’enviament juntament amb la entitat de acollida, sol·liciten a la Comissió Europea la subvenció per subvencionar el projecte . Normalment aquest pas dura dos mesos abans de saber si el projecte és acceptat o no, i durant aquests temps no pots sol·licitar a altres projectes. Hi ha cinc convocatòries per a sol·licitar a la Comissió Europea la subvenció de projectes: 1 de febrer, 1 d’abril, 1 de juny, 1 de setembre i 1 de novembre.


Pas 5: Prepara’t per al projecte!! Enhorabona, ara ja has estat elegit a un projecte i el projecte ja ha estat acceptat de la Comissió Europea, i l’inici s’està apropant. En aquest moment has de pensar en coses com: passaport, maletes, assegurança, festa de comiat, etcètera. L’assegurança  la realitza la teva entitat d’enviament, és la seva responsabilitat, però has d’emplenar una fitxa amb les teves dades. Si el teu projecte està a un país fora de l’Unió Europea, també has de pensar en coses com tramitar el VISAT. També és molt important que t’informis abans del projecte, sobre la regió on viuràs (Quina llengua parlen? Fa molt fred o molta calor?).  Es dur estar preparat per tot, però has de tenir la ment oberta i tot anirà perfecte.

Molt sort al teu projecte!!!