EVS, eller europeisk volontärtjänst, som det heter på svenska, är ett projekt inom den europeiska kommisionen. Det är ett så kallat Ung Och Aktiv-program, och det är utformat för att ge ungdomar i europa chansen att bege sig utanför gränserna till sina länder och göra något viktigt i ett annat land. Så här står det på den europeiska kommisionens hemsida(finns bara på engelska):
“The Youth in Action programme offers young Europeans the chance to make a real difference to the world – and to their own lives – through the European Voluntary Service.
The European Voluntary Service (EVS) provides young Europeans with the unique chance to express their personal commitment through unpaid and full-time voluntary activities in a foreign country within or outside the EU. In this way, it seeks to develop solidarity, mutual understanding and tolerance among young people, thus contributing to reinforcing social cohesion in the European Union and to promoting young people's active citizenship.“
Så detta är chansen för dig som är ung och som vill komma ut i Europa och uppleva en ny kultur, ett nytt språk och ett annat sätt att leva, samtidigt som du arbetar med ett projekt som i sin tur hjälper det lokala samhället på något sätt. Europeisk volontärtjänst är en möjlighet för dig att lära dig massa nya saker och få nya perspektiv och samtidigt göra skillnad. Jag rekomenderar verkligen det här till alla, det är ett så himla bra tillfälle att ge sig ut och bo i ett annat land utan att vara lika utsatt som om man skulle göra det helt själv.
Hur?
Så du har bestämt för att du vill bli europeiskt volontär, det vill säga lämna ditt land i minst två och som mest tolv månader för att arbeta med ett projekt, och du frågar dig, hur är det möjligt? Vad krävs det att jag gör? Du har tur, för det är nämligen exakt det jag tänkte förklara lite närmare:
Steg 1: Hitta en sändande organisation. För att du ska åka iväg som volontär krävs det först och främst att du har en sändande organisation, en som så att säga skickar iväg dig och den som kommer att bli som din kontakt i ditt hemland. Om du befinner dig i la Seu (vilket du som läser detta antagligen inte gör, men ändå) kan du gå till Oficina Jove och de kan bli din sändande organisation. Om inte så måste du försöka hitta det själv, det bör vara en organisation i ditt område, det blir enklare så.
Steg 2: Hitta ett projekt i databasen. Nu när du har hittat en sändande organisation så blir nästa steg att hitta ett projekt som du tycker passar dig och dina förväntningar. Som tur är så finns det en hemside där du alla projekt är samlade. Du kan göra en sökning baserat på vilket tema du vill att projektet ska ha(det finns en massa teman, ett projekt kan handla om allt från att jobba med barn till att anordna guidade naturvandringar), vilket land du vill åka till eller om du kanske till och med vet vilken stad och så vidare. När du har gjort din sökning kan du bläddra igenom alla projekt som passar och om något verkar intressant är det bara att trycka på det och du kan läsa mer om det. På sidan om projektet hittar du också kontaktuppgifter som mejladdress och telefonnummer, och detta är specielt viktigt när du kommer till nästa steg, vilket är:
Steg 3: Ansök med ditt CV och motivationsbrev. Japp, det är nu du måste börja ansöka till olika projekt för att få dem att inse att det är just du som passar som handen i handsken för just deras projekt. Det viktigaste är motivationsbrevet, där du måste berätta vem du är, vad dina motiveringar med projektet är och vad du tycker att du kommer kunna bidra med. Det kan vara lite knepigt att formulera ett bra motivationsbrev, därför råder jag dig att börja med att skicka ut ett mejl där du frågar om de är i behov av volontärer eller antar ansökningar just nu, detta kan man nämligen inte få reda på på hemsidan, och ifall de säger ja så är det bara att skicka. En annan sak du bör tänka på är att du ändrar ditt motivationsbrev till varje projekt så att du inte bara skickar samma till alla. Gör dig beredd på att du kommer behöva ansöka till många projekt innan du blir antagen, och att det lär ta tid innan du blir det(jag vet att det låter nedslående, men för mig till exempel så tog det ett helt år innan jag kom iväg).
Steg 4: Vänta på att projektet blir godkänt av den Europeiska Kommissionen. När du väl är antagen av projektet återstår bara att vänta på att själva projektet blir godkänt av den Europeiska Kommissionen, eftersom det är de som ger alla volontärprojekt de pengar som behövs i projektet. Detta är ingenting du kan påverka själv, så det enda du kan göra är att bita på naglarna i två månader, vilket är undefär den tid det tar för de Europeiska Kommissionen att bestämma sig. Du kan heller inte ansöka till andra projekt under tiden. Det finns fem “deadlines” varje år då ansökan om att få projektet godkänt måste vara inne. Men som sagt, detta är ingenting du kan påverka, det är upp till din sändande och mottagande organisation (organisationen bakom projektet du blev antagen till) som sköter detta.
Steg 5: Börja förberedelserna inför projektet!! Grattis, du är antagen till projektet och projektet är antaget av den Europeiska Kommissionen! Nu måste du börja tänka på saker som packning, avskedfester, pass, försäkring o.s.v. Försäkringen är din sändande organisation ansvariga för men du måste skriva under ett papper och det är viktigt att du gör det innan du åker. Se också till att ditt pass är giltigt under hela ditt projekt. Om ditt projekt ligger i ett land utanför den Europeiska Unionen är det också möjligt att du måste bekymra dig för saker som VISA eller andra papper för att kunna komma in i landet. Ett annat bra tips innan du åker är att ta reda på så mycket som möjligt om landet och regionen du åker till. Vad pratar man för språk? Hur är vädret? O.s.v. Det är svårt(omöjligt?) att vara beredd på allt, men försök bara att vara öppen för nya saker så ska du se att det går hur bra som helst! Lycka till!